Rodzaje przyrządzanych kaw, czyli gdy filtry do kawy pracują na pełnych obrotach

Kawa – czy można wyobrazić sobie bez niej życie? Z myślą o wszystkich jej wielbicielach powstało mnóstwo fantazyjnych receptur na wykonywanie napojów kawowych. Sama kawa, czyli tradycyjne espresso to tylko baza, która stanowi podkład pod dalsze komponowanie naparu. Wybierając się do kawiarni możemy zaobserwować, iż jest tam serwowanych wiele rodzajów kaw.

Co zatem możemy zamówić? Zacznijmy od latte macchiato, które jest kompozycją espresso ze spienionym mlekiem. To łagodny rodzaj napoju kawowego podawany w wysokiej szklance. Innym rodzajem jest cappuccino, które ma doskonały orzechowy kolor. Spienione mleko, które się w nim zawiera może być udekorowane wiórkami czekolady deserowej lub gorzkiej. Lungo natomiast to kawa, które jest większym espresso. Oznacza to tyle, że dłużej się parzy i występuje w e większej ilości iż doskonale znany energetyczny łyk kofeiny. Idąc dalej mamy tez irish caffe, czyli kawę z charakterem. Jest to napój mocno rozgrzewający dzięki zawartości w nim whisky.

Aromat i smak idą ze sobą w parze. Przeciwieństwem rozgrzewania się będzie ochłodzenie i tu również można polecić kawę. Tym razem w odsłonie z kostkami lodu, czyli kawę mrożoną. To napój idealny na gorące dni jakie często serwuje nam lato. Flat white natomiast to potocznie zwana kawa z mlekiem. Uzyskujemy ją dzięki podwójnej dawce espresso z małą ilością delikatnie spienionego mleka. Jak widać każdy kawosz może czuć się kompleksowo uraczony.