Mięta i jej cudowne właściwości
Mięta jest rośliną, która ma wiele zastosowań. Jest wykorzystywana w różnorodnych przepisach kulinarnych oraz przy wypiekach. Jest niezwykle aromatyczna przez co znalazła zastosowanie jako składnik napojów lub naparów. Miętę można spotkać naprawdę w wielu produktach.
Jest bardzo orzeźwiająca. Gumy miętowe powodują, iż zyskuje się świeży oddech i oczyszczają jamę ustną z resztek pokarmowych. Zaleca się ich stosowanie po posiłkach. Mięta zaparzona w formie naparu jest podawana osobom, które mają na celu uregulowanie pracy układu pokarmowego. Łagodzi ona uczucie sytości i wspomaga pracę żołądka. Mawia się, że mięta także kojąco wpływa na samopoczucie. Aby doznać orzeźwienia miętę łączy się z napojami. Idealnie współgra z wodą, limonka i kostkami lodu.
Filiżanka z czajniczkiem z naparem mięty to także doskonała propozycja na chłodniejsze wieczory. Mięta jest też wykorzystywana w kuchni jako składnik potraw. Nadaje aromatu, który utrzymuje się przez długi czas. Można ją samodzielnie hodować nawet na kuchennym parapecie. Nie wymaga specjalnych warunków, a jej aromat będzie dla nas tylko dodatkowym atutem. Miętę można tez spotkać w słodyczach. Stanowi harmonijny duet z czekoladą. Charakter mięty jest w tym połączeniu bardzo wyrazisty. Nie sposób jej nie wyczuć. Mięta znalazła także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem środków do pielęgnacji ciała. Znajdziemy ją również w specyfikach farmakologicznych, np. pastylkach do ssania na gardło.