Rodzaje foremek do muffinek

Rodzaje foremek

Foremki do babeczek można podzielić na kilka rodzajów w zależności od tworzywa, z którego są zrobione, a rzadziej kształtu, ponieważ ten jest raczej jednakowy w każdym przypadku. Do jednych z najbardziej popularnych należą metalowe formy dostępne w trzech rozmiarach: dla muffinek klasycznych, dla muffinek w wersji mini oraz king-size. Wszystko zależy od tego, jakie wypieki chce się uzyskać w finalnym efekcie.

Forma metalowa

W specjalnych gniazdach, będących częścią owej metalowej blachy, można wyłożyć papilotki, do których przekłada się masę na babeczki. Alternatywą jest pominięciem papierowych foremek i wypełnienie natłuszczonych gniazd, np. mąką, bułką tartą czy otrębami, żeby później nie było problemu z wyciągnięciem wypieków. Warto wiedzieć, że mimo wszystko muffinki pieczone w papilotkach są świeższe, mogą mieć też różną wielkość, lecz kształt jednakowy. Trzeba być ostrożnym, jeśli chodzi dostosowanie ilości masy do rozmiaru papilotków, bo czasami może to być 1/2, 2/3 albo i 3/4.

Różnorodność papilotek

Najczęściej spotykane to foremka papierowa – prosta i mała, którą sprzedaje się w dużych liczbach sztuk, a także większa, np. takie w kształcie tulipana – lub foremka silikonowa, przy czym ta pierwsza jest do jednorazowego użytku, a tę drugą wystarczy umyć, by móc wykorzystać ją więcej niż raz. Ponadto, co jest niewątpliwym plusem, nie trzeba ich smarować tłuszczem. Gdzieniegdzie da się zdobyć również papilotki usztywniane, które nie wymagają formy z gniazdami.