Silikonowe przybory kuchenne są znacznie bezpieczniejsze niż plastikowe

Nie da się ukryć, że silikon coraz częściej wypiera plastikowe przyrządy kuchenne. Producenci bardzo często, szczególnie jeśli jest to chochla do zupy, wałek do ciasta czy trzepaczka, wykonują je w połączeniu ze stalą nierdzewną. Silikon jest bowiem o wiele bezpieczniejszy, niż przybory plastikowe, które źle użytkowane lub źle wyprodukowane, mogą wydzielać niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne. Jakie jeszcze ma zalety i dlaczego warto zastanowić się nad wyborem akcesoriów kuchennych wykonanych właśnie z tego tworzywa? O tym przeczytacie poniżej.

Tylko z odpowiednim certyfikatem

Silikon to tworzywo, które powstaje z połączenia występującej naturalnie krzemionki i tlenu. Nic zatem dziwnego, że wiele osób woli produkty wykonane z tego tworzywa. Jest ono bowiem naturalne. Nie oznacza jednak, że przybory, które są produkowane z tego tworzywa są idealne. Należy pamiętać, aby wybierać te, które posiadają specjalne certyfikaty, które uprawniają je do kontaktu z żywnością. Tylko wtedy mamy pewność, że produkty są zdrowe dla naszego organizmu i nie zawierają innych niż powinny substancji.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że silikon jest odporny nie tylko na wysokie, ale również na niskie temperatury. Nic zatem dziwnego, że chochla do zupy, która zazwyczaj jest gorąca, może być również wykorzystana do zimnego ponczu czy kompotu. Należy mieć na uwadze, że bez względu na temperaturę ta nie będzie się ani rozciągała, ani kurczyła. Jak zatem widać, chochlę pokrytą silikonem można nazwać idealną.