Zalety akcesoriów silikonowych

Wytrzymałe tworzywo

Gumowa struktura

Wydawać by się mogło, że coś, co w samym dotyku jest podobne do gumy, a więc bardzo elastyczne, nie będzie szczególnie odporne na gorące warunki. Tymczasem naczynia wykonane właśnie z silikonu potrafią znieść nie tylko wysokie temperatury, sięgające nawet 200 stopni, ale też te niskie, mniej więcej do -60 stopni Celsjusza.

Akcesoria silikonowe mają to do siebie, że – tak samo jak gumę – można je w dowolny sposób wyginać czy zginać, bez obawy, że na zawsze stracą swój pierwotny kształt. Z jedną formą, np. do tarty, można próbować różnych sztuczek i odkształcać ją wedle uznania oraz pomysłu na wypieki.

Kolory tęczy

Nie od dziś wiadomo, że wyraziste kolory potrafią przyciągnąć wzrok i ożywić jakieś miejsce, o ile ich użycie nie będzie za bardzo raziło po oczach. To samo tyczy się np. foremek do babeczek, które mogą posłużyć nie tylko jako papilotki do muffinek, lecz również jako ładna ozdoba kuchni.

Duży wybór

Foremka silikonowa, szczególnie taka do ciast, może mieć różne kształty wyjściowe, a i dzięki wspomnianej wcześniej elastycznej strukturze nic nie stoi na przeszkodzie, by nadać jej nową formę. Dzięki temu wypieki wyglądają wyjątkowo; któż nie chciałby dostać ciasta, którego kontury układają się w serce?

Proste w użyciu

W kwestii pieczenia ciast czy muffinek foremki silikonowe są o tyle wygodne, że po pierwsze nie trzeba ich smarować tłuszczem, po drugie nie ma potrzeby martwić się o poparzone ręce, ponieważ formy te szybko stygną, a po trzecie – i chyba co najważniejsze – są bardzo łatwe w czyszczeniu, co pozwala na wielokrotny użytek.