Mleko jako ważny element każdej lodówki

Jest to produkt pozyskiwany od zwierząt w okresie laktacji. Człowiek najbardziej przysposobił sobie mleko krowie. Lecz w użytku jest także mleko kozie i owcze. Z dwóch ostatnich najczęściej pozyskuje się sery regionalne. Mleko zawiera dużo składników odżywczych, między innymi witamin. Ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu kostnego, gdyż wzmacnia kości. Mleko krowie występuje w postaci płynnej, jako produkt do picia lub składnik potraw i deserów.

Zastosowanie mleka jest bardzo szerokie. Stanowi także uzupełnienie takich napojów jak kawa, kakao, czy nawet herbata. Jeżeli chodzi o podawanie kawy z mlekiem tutaj możliwości są bardzo duże. Z kawy można robić różnorodne napoje, których mleko jest nieodłącznym składnikiem. Popularną formą jest mleko w postaci pianki, które pozyskuje się używając dzbanek do spieniania mleka. W przepisach kulinarnych bardzo często można spotkać mleko w składnikach.

Ciężko wyobrazić sobie bez niego chociażby popularne naleśniki, sos beszamelowy lub różnego rodzaju ciasta. Dzieci na śniadanie natomiast zajadają się płatkami zbożowymi podawanymi z mlekiem. Jest ono elementem na wyposażeniu niemalże każdej lodówki. Wyjątkiem mogą być tu osoby, których organizm nie toleruje obecności mleka, a dokładnie ujmując zawartej w nim laktozy. Mleko jest wykorzystywane również w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem produktów do pielęgnacji ciała. Kleopatra swoją niezwykłą urodę zawdzięczała podobno kąpielom w mleku.