Woń w kuchni. Jak odczuwamy zapachy?

Nos człowieka wyczuwa otaczające go zapachy i określa jako przyjemne lub odrażające. W domu miejscem, w którym mieszają się różne aromaty jest kuchnia, zwana sercem domu. Wiedzą o tym gospodynie domowe, które każdego dnia przyrządzają różnorodne potrawy i wykonują wypieki. Gdy wracamy wspomnieniami do lat dzieciństwa to często są to zapachy kulinarne. Kojarzymy je z przyjemnymi dla nas chwilami, zdarzeniami. Często zapachy przywołują w nas te wspomnienia.

Mawia się, że domowa atmosfera jest tam, gdzie pachnie obiadem. Ponieważ receptory w nosie są bardzo wyczulone, potrafią te zapachy doskonale wychwytywać. To, co dla jednych zostanie zakwalifikowane jako zapach przyjemny, dla innego może być zapachem drażniącym. Dlatego nie każdy może używać tych samych perfum lub środków pielęgnacyjnych. W kuchni, gdy przyrządzamy potrawy, niektóre zapachy są bardzo intensywne. Szczególnie jeżeli dodajemy aromatycznych przypraw potęgujemy woń, jaka roztacza się w naszym domu.

Dodatkowo mieszamy ze sobą różne aromaty. Najczęściej o poranku jest to zapach kawy. Aromat jaki wydobywa z siebie dzbanek do parzenia kawy dla wielu jest przyjemnością. Ponieważ w większości mamy pozytywne wspominania związane z domem rodzinnym,, doskonale pamiętamy jakie zapachy wydobywały się z naszej rodzinnej kuchni. Wspomnienia pełne zapachów zawdzięczamy naszym mamom i babciom. Później to my tworzymy zapach naszego domu poprzez rodzaj kuchni jaką preferujemy. I wtedy to my kształtujemy wspomnienia naszych potomków.